Szürkehályog (cataracta)

A szürkehályog a szem belsejében lévő, normálisan teljesen átlátszó lencse bizonyos fokú homályosodását, akár teljes elszürkülését jelenti. A szürkehályogos beteg úgy érzi, mintha homályos ablaküvegen vagy vízfüggönyön nézne keresztül. A szürkehályog neve is innen ered: Cataracta = vízesés.

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, világszerte a vakság leggyakoribb oka. Gyógyítása a fejlett országokban sikeres, de a harmadik világban nagyon sok ember vakságát szürkehályog okozza.

A szürkehályog pontos kiváltó oka nem ismert.

A 65 év feletti emberek közel 50 % - nál megjelenik a kezdeti szürkehályog, 80 év feletti embereknél már több, mint 80 % - os a gyakoriság. Elmondható, hogy a szürkehályog a korral járó egyik természetes folyamat.

Fiatalabb korban is előfordul a szürkehályog, az utóbbi időkben egyre gyakrabban. Előfordulásában szerepe lehet a környezeti tényezőknek (ipari környezet, nagyvárosi légszennyezés, sok napfény, stb.), a dohányzásnak, cukorbetegségnek, vitaminhiányos étkezésnek. Pontos kiváltó okot vagy rizikófaktort azonban nem ismerünk.

A szürkehályog általában két szemes betegség, de az egyik szemen korábban, a másik szemen valamivel később alakul ki (akár évek múlva).

A látás fokozatosan és lassan romlik. Eleinte közelre jobban láthat a hályogos beteg, de hamarosan gyengül a látás közelre is és távolra is.

A szürkehályog megelőzésére folynak ugyan kutatások (antioxidáns anyagok, vitaminok), de jelenleg nem ismert olyan eljárás, amellyel megszüntetni vagy késleltetni lehetne a folyamatot.

Jelenleg nem létezik más gyógyító eljárás, mint a műtét.

A műtéttel véglegesen eltávolítjuk a hályogot, még egyszer nem újul ki.

A műtét

A műtét a rutin eljárások közé tartozik. Ultrahangos eljárással távolítjuk el az elszürkült szemlencsét, majd műlencsét ültetünk be a szembe. Erre azért van szükség, hogy az eltávolított szemlecse törőerejét pótoljuk, így nem lesz szükség szemüvegre a távoli látáshoz. Arra is lehetőség van, hogy a korábbi szemhibát (rövidlátás, távollátás) korrigáljuk, így eddig viselt állandó szemüvegére sem lesz szükség a továbbiakban, szemüveg nélkül fog élesen látni.

Olvasószemüvegre mindenképpen szüksége lesz.

Az utóbbi években bevezették az úgynevezett multifokális beültethető lencséket, ezzel távolra és közelre is éles a látás. Sajnos nem minden páciens tudja ezt a lencsét megszokni, így fennáll a veszélye, hogy a lencsét újabb műtéttel el kell távolítani, saját praxisunkban ezért ezt csak ritkán javasoljuk.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik (szemcseppel való érzéstelenítés, vagy injekciós érzéstelenítés), nagyon ritkán, speciális esetekben van szükség altatásra.

A műtét kb. 10 percig tart, egyáltalán nem jár fájdalommal. A páciens akár még aznap, néhány óra múlva távozhat a kórházból. Otthon néhány hétig csepegtetnie kell az előírt gyógyszert.

Mikor kell operálni?

Régebben az volt a szabály, hogy a hályognak meg kell érnie, csak akkor lehet operálni. Ez ma már nem igaz.

A modern, ultrahangos műtétnél az a szabály, hogy ha a pácienst zavarja a homályos látás, akkor el kell végezni a műtétet. Minél később, annál rosszabb. Az ultrahangos műtéti eljárással az érettebb hályog sokkal nehezebben távolítható el, és lassabb a sebgyógyulás. Ezért ajánlatos a szürkehályogot minél hamarabb megoperálni.

Egyszerre csak egy szemet szabad operálni, a másik szemet (ha azon is van hályog) csak kb. két hónappal később lehet műteni.

Műtét után

Normális életvitelét már másnap folytathatja. Nagyobb fizikai erőltetéstől egy-két hétig tartózkodnia kell, de egyébként semmilyen korlátozás nincs. A teljes gyógyulás kb. egy hónapig tart.