Kemény kontaktlencsék

A kontaktlencsékről

A kontaktlencse a szem felszínére illesztett optikai lencse, mely a hibás látást ugyanúgy korrigálja, mint a szemüveg.

A kontaktlencsét már a középkorban ismerték, de használható változatait csak a 20 század közepén kezdték kifejleszteni. Az világon az első (kemény) kontaktlencsét magyar tudós, Győrffy Professzor alkotta meg.

A kontaktlencsék fajtái:

  • Kemény kontaktlencsék
  • Lágy kontaktlencsék

A kemény kontaktlencsék

Kevesen tudják, de a kemény kontaktlencse lényegesen jobb látást biztosít, mint a lágy kontaktlencse.

Hátránya, hogy nehezebb megszokni, viselése nem mindig komfortos, sokszor kényelmetlen. Illesztése nagy szakmai gyakorlatot igényel.

Ezért ezeket a lencséket viszonylag kis számban használjuk, olyan esetekben, amikor a lágy lencse valamilyen okból nem alkalmas.

  • Nagy astigmia (belső szemtengely ferdülés)
  • Gyorsan romló rövidlátás
  • Keratoconus (szaruhártya kiboltosulás)
  • Pigmetfolt (anyajegy) a kötőhártyán
  • Ha a páciens régóta, panaszmentesen viseli a kemény lencsét

Régebbi típusa az ún. PMMA kemény lencse. Anyaga plexi műanyag. Élettartama gyakorlatilag végtelen, alig szennyeződik, nagyon jó látást képes biztosítani. Mivel tömör anyagból készül, nem engedi át a könnyet és az oxigént, ezért viszonylag rövid ideig (napi 8-10 óra) tartó viselés után kényelmetlen, a szem begyullad. Ma már nagyon ritkán használjuk.

A modern kemény lencsék az ún gázáteresztő (RGP, "félkemény") lencsék. Anyaguk átereszti a könnyet és az oxigént, a szem kellően "lélegezhet" a lencse alatt is. Egész nap komfortosan viselhetők, legmodernebb változatai már csaknem olyan kényelmesek, mint a lágy lencsék. Igényesebb tisztítást igényelnek, élettartamuk általában egy év.

Ha kontaktológus szakorvosunk kemény kontaktlencse viselését javasolja, a páciens kellő együttműködéssel nagyon jó látási és viselési eredményre számíthat.

Cégünk csak márkás kemény kontaktlencséket forgalmaz.

Szakmai színvonalunk fenntartása érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a következő szabályokra:

  • Kontaktlencsét csak saját szakvizsgálat, vagy kontaktológus javaslata alapján szabad kiadni a páciens számára.
  • A terméket csak eredeti, bontatlan csomagolásban adható ki, magyar nyelvű tájékoztatóval.
  • A kemény kontaktlencsét a páciensnek az üzletben fel kell próbálnia, és a lencse illeszkedésének ellenőrzése után szabad kiadni.

Pácienseink szemét rendszeresen ellenőrizzük, így tudjuk garantálni szemük egészségét, a panaszmentes és komfortos kontaktlencse használatot.