A szemészetben használt ultrahang vizsgálat tulajdonképpen ugyanolyan, mint az általános (pl. hasi, nőgyógyászati, stb.) ultrahang vizsgálat. A szemészeti készülékek sokkal részletesebb képet adnak, mint az általános készülékek, hogy a kis méretű szem finom szerkezetét is vizsgálni lehessen.:

Az ultrahang olyan magas hang, amely az emberi fül számára nem hallható. (Fülünk maximum 15-20 ezer Herz rezgésszámú hangot képes érzékelni. A szemészeti ultrahang készülékek 10-20 millió Herz hanghullámot használnak.) Mivel hangról van szó, a vizsgálat nem jár semmilyen káros hatással, nem is fájdalmas.:

A vizsgálat lényege, hogy egy ceruza alakú fejet illesztünk a csukott szemhéjra. Ez a fej ultrahangot bocsát ki, amely a szem belsejében lévő bármilyen akadályról részben visszaverődik, részben elnyelődik benne, irányt változtat, stb. A visszaverődött ultrahangot ugyanez a fej érzékeli. A készülék kiszámítja, hogy az ultrahang mennyi idő alatt, milyen erősséggel és milyen irányokból verődik vissza. Ezekből az adatokból egy képet készít, és monitoron megjeleníti. A kép lehet egy bonyolult hullám (A mód) vagy a szem metszeti, kétdimenziós képe (B mód). Léteznek színkódolt képet készítő, 3D (térbeli képet adó) és 4D (mozgást is megmutató) készülékek.:

Ultrahang vizsgálattal olyan elváltozásokat lehet kimutatni, amelyek az orvos számára optikai módszerekkel nem láthatók, pl: elszürkült szemfelszín, szaruhártya hegek, szürkehályog, bevérzés, a szem belsejének gyulladása. Az ultrahang áthatol ezeken az elváltozásokon, így az akadály mögötti részek is láthatóvá tehetők.:

Speciális ultrahangvizsgálat az echobiometria. A szemgolyó pontos hosszát mérjük meg. Szürkehályog műtét előtt használatos, a készülék a mérés alapján matemetikai képlettel kiszámítja a beültetendő műlencse pontos értékét. Ezt a vizsgálatot használjuk pl. a rövidlátás romlásának pontos megítélésére is.:

Ultrahanggal mérhető a szaruhártya vastagsága is (pachymetria). Az elvékonyodott szaruhártya szembetegség előjele lehet (keratoconus), a vastagabb szaruhártya ugyancsak kóros (pl. ödéma). Használatos PRK műtétek előtt (köznyelven lézeres látásjavító műtét), a glaucoma (zöldhályog) diagnosztikában a szemnyomás pontosítására.: