2Látásjavító lencseműtét

Többféle látásjavító beavatkozás létezik, mindegyiknek az a célja, hogy a páciensnek többé ne legyen szüksége szemüvegre, kontaktlencsére, szabad szemmel lásson élesen. Ebbe a csoportba tartoznak a különböző lézeres látásjavító műtétek és a lencseműtétek is.

A látásjavító lencseműtét lényege, hogy eltávolítjuk a saját szemlencsét, helyére olyan műlencsét ültetünk be, amely minden távolságra (távolra, köztes távolságra és olvasó távolságra) éles látást biztosít, így nincs szükség többé szemüvegre.

4Műtét előtti vizsgálat

A beavatkozást minden esetben részletes szemészeti vizsgálat előzi meg. Megállapítjuk a műtétre való alkalmasságot, felderítjük az esetleges szembetegségeket. Pontos mérésekkel kiszámítjuk, hogy milyen típusú és erősségű műlencse ideális az éles látáshoz.

Fontos tudni, hogy a vizsgálat során feltétlenül szükséges a pupilla - szemcseppel történő - kitágítása. Ez néhány óráig kissé homályossá teszi a látást. Emiatt hazafelé nem szabad gépkocsit vezetni, célszerű kísérővel jönni.

Az elővizsgálatot mindig az operáló orvos végzi. Részletesen tájékoztatja a műtét menetéről, a műtét előtti és utáni tennivalókról. A felmerülő kérdéseket kimerítően megbeszélhetik.

4A műtét

A műtét technikája hasonló a szürkehályog műtéthez. A beavatkozás modern, biztonságos. Ez az eljárás a leggyakoribb műtétek közé tartozik.

A műtét során ultrahangos eljárással eltávolítjuk a saját szemlencsét, majd helyére műlencsét ültetünk be a. Erre azért van szükség, hogy az eltávolított szemlecse törőerejét pótoljuk. A műlencse a meglévő szemhibát (rövidlátás, távollátás, astigmia) is korrigálja, vagyis szabad szemmel fog élesen látni.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik (szemcseppel, nagyon ritkán injekcióval). Látásjavító lencseműtétet altatásban nem végzünk.

A műtét kb. 10-15 percig tart, egyáltalán nem jár fájdalommal. A páciens 1-2 órán belül távozhat az intézményből.

4A műlencse

[

Egyfókuszú lencse: A beültetett műlencsével élesen fog látni távolra (1-1,5 m-nél messzebbre), de a közeli tevékenységhez (olvasáshoz, monitorhoz, stb) szemüvegre lesz szüksége. Látásjavító céllal ezt a lencsét csak ritkán ajánljuk.

Többfókuszú lencse: Ez a lencse minden távolságra éles látást biztosít (távolra és közelre egyaránt), így a továbbiakban egyáltalán nem lesz szüksége szemüvegre. Látásjavító műtétnél ez az ideális megoldás.

]

Fontos tudni, hogy a beültetett műlencse élettartama "végtelen", nem kell cserélni. Viszont lehetőség van utólagos korrekcióra (pl. egyfókuszú lencse utólagos módosítása többfókuszú lencsére).

Általában egyszerre csak egy szemet operálunk, de a páciens kérésére lehetőség van mindkét szem egyidejű műtétjére is.

4Mikor ajánlott a beavatkozás?

[

40-45 éves kor felett olvasáshoz, közeli munkához nem elég a távoli szemüveg. Külön olvasószemüvegre vagy kombinált, multifokális szemüvegre van szükség. A látásjavító lencseműtét jelenleg az egyetlen olyan beavatkozás, amely teljes értékű távoli és közeli éles látást biztosít.

Fiatalabb korban olyan esetben javasoljuk a műtétet, ha a páciens vastagabb szemüvegtől vagy erősebb kontaktlencsétől szeretne megszabadulni. +5,5 dioptriánál nagyobb távollátóság, -12 dioptriát meghaladó rövidlátás esetén a lézeres látásjavító beavatkozás nem ajánlott. Ilyenkor a lencseműtét jelent megoldást.

Bizonyos szembetegségek esetén a lézeres beavatkozás nem végezhető el. A látásjavító lencseműtét sok ilyen esetben is elvégezhető.

]

4Műtét után

Normális életvitelét már másnap folytathatja, de néhány hétig szemcseppeket kell használnia. A fokozott higiéniára, fizikai kíméletre egy-két hétig ügyelnie kell. Egyébként semmilyen komolyabb korlátozás nincs. A teljes gyógyulás kb. egy-másfél hónapig tart.