Térítési díjak

2Látótér vizsgálat (perimetria)
A vizsgálatnak különböző fajtái vannak, ezeket itt nem részletezzük. A legmodernebb vizsgálat az ún. komputeres látótér vizsgálat (automata statikus perimetria).
A vizsgálat során egy félgömb alakú vizsgáló műszerbe kell nézni. A félgömb különböző pontjain fénypontok jelennek meg, és a páciensnek egy nyomógombbal kell jeleznie, ha meglátja a felvillanó fényt. A jelzések alapján a komputer elemzi páciens válaszait, majd elkészíti a látótér térképét.
A látótér vizsgálat a retina (ideghártya) sejtjeinek működéséről és a látóideg rostjairól ad részletes felvilágosítást. Számos szembetegség vizsgálatában alapvető fontosságú, különösen a glaucoma (zöldhályog) diagnosztikájában. Nagyon sok ideggyógyászati betegségben is nélkülözhetetlen vizsgálati eljárás.

Ha valamire ránézünk, tekintetünk arra a tárgyra fixál. Szemünk azonban nemcsak a fixált tárgyat látja, hanem - bár kevésbé élesen - a tárgy környezetét is. Az a terület, amelyet szemünkkel egy pontra tekintve észlelünk, látótérnek nevezzük.

Két szemünk nem egészen ugyanazt a területet látja. A két szem látótere részben átfedi egymást: Az orrunk felé eső részt és a fixált tárgyat mindkét szemmel látjuk, az oldalsó területeket csak egyik szemmel. Ezért megkülönböztetjük az "egyszemes" és "kétszemes" látóteret. Ennek azért van jelentősége, mert ha az egyik szemen a "közös" látótérben van károsodás, nem veszünk észre semmit. A szemészeti gyakorlatban ezért mindig az "egyszemes" látóteret vizsgáljuk, vagyis külön a jobb és külön a bal szem látóterét.