Látásjavító lencseműtét

Többféle látásjavító beavatkozás létezik, mindegyiknek az a célja, hogy a páciensnek többé ne legyen szüksége szemüvegre, kontaktlencsére, szabad szemmel lásson élesen. Ebbe a csoportba tartoznak a különböző lézeres látásjavító műtétek és a lencseműtétek is.

A látásjavító lencseműtét lényege, hogy eltávolítjuk a saját szemlencsét, helyére olyan műlencsét ültetünk be, amely minden távolságra (távolra, köztes távolságra és olvasó távolságra) egyaránt éles látást biztosít.


A műtét

A műtét azonos a szürkehályog műtéttel. Technikája rendkívül modern, biztonságos. Ez a műtét a leggyakoribb műtétek közé tartozik az egész világon.

A műtét a rutin eljárások közé tartozik. Ultrahangos eljárással távolítjuk el a saját szemlencsét, majd műlencsét ültetünk be a szembe. Erre azért van szükség, hogy az eltávolított szemlecse törőerejét pótoljuk. A beültetendő műlencse törőerejét úgy számítjuk ki, hogy a korábbi szemhibát (rövidlátás, távollátás, astigmia) is korrigáljuk.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik (szemcseppel való érzéstelenítés, ritkán injekciós érzéstelenítés). Látásjavító lencseműtétet altatásban nem végzünk.

A műtét kb. 10-15 percig tart, egyáltalán nem jár fájdalommal. A páciens 1-2 órán belül távozhat az intézményből. Otthon néhány hétig szemcseppeket kell használnia.

A műlencse

-Egyfókuszú lencse: A beültetett műlencsével élesen fog látni távolra (1-1,5 m-nél messzebbre), de a közeli tevékenységhez (olvasáshoz, monitorhoz, stb) szemüvegre lesz szüksége. Látásjavító céllal ezt a lencsét általában nem ajánljuk.

-Többfókuszú lencse: Ez a lencse minden távolságra éles látást biztosít (távolra és közelre egyaránt), így a továbbiakban egyáltalán nem lesz szüksége szemüvegre. Látásjavító műtétnél ez az ideális megoldás.

Fontos tudni, hogy a beültetett műlencse élettartama "végtelen", nem kell cserélni. Viszont lehetőség van utólagos korrekcióra (pl. egyfókuszú lencse utólagos módosítása többfókuszú lencsére).

Általában egyszerre csak egy szemet operálunk, de a páciens kérésére lehetőség van mindkét szem egyidejű műtétjére is.

Mikor ajánlott a beavatkozás?

-40-45 éves kor felett: A látásjavító lencseműtét jelenleg az egyetlen olyan beavatkozás, amely teljes értékű távoli és közeli éles látást biztosít mindkét szemre.

-Fiatalabb korban: Olyan esetben javasoljuk a műtétet, ha a páciens vastagabb szemüvegtől vagy erősebb kontaktlencsétől szeretne megszabadulni.

Műtét után

Normális életvitelét már másnap folytathatja, de a fokozott higiéniára, fizikai kíméletre egy-két hétig ügyelnie kell. Egyébként semmilyen komolyabb korlátozás nincs. A teljes gyógyulás kb. egy-másfél hónapig tart.