Képgalériánkból...

Férfi keretek ©

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.
Naptár

2014 november
HKSzCsPSzV
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Marianna névnapja


Boldog névnapot!


Látogatottság

A szaruhártya betegségei

A szaruhártya (cornea) a természet egyik csodája. A szemgolyó elülső részét alkotó szövetréteg. Az emberi test egyetlen olyan szilárd szövete, amely átlátszó. Az átlátszóságot a párhuzamosan elhelyezkedő, szabályosan futó rostszálak teszik lehetővé. Kb. 0,5 mm vastag, rendkívűl szilárd szövet. Kb. 40 dioptria fénytörésű optikai lencse, ez a szem fénytörésének kétharmada.

Léteznek állatfajok, amelyeknek sokkal élesebb látásra van szükségük az életben maradáshoz.(Egyes madárfajok, halak) Az ő látásukhoz szükséges, hogy a szaruhártya átlátszósága tökéletesebb legyen, mint az emberé. Sok madárfajnak pl. van egy harmadik szemhéja is, mely a sima könnyfilm kiterítést biztosítja, a tökéletesebb látás érdekében. A természet azonban bölcs. Az ember számára a szaruhártya a szükséges és elégséges átlátszósággal és fénytöréssel bír.

Itt csak a leggyakoribb betegségeket ismertetjük. Nagyon sok egyéb szaruhártya betegség létezik, de a ritka betegségek ismertetése unalmas lenne.

Sérülések

Idegentest:

A leggyakoribb szaruhártya sérülés. Köszörülés, fúrás, hegesztés során forró fémszilánk csapódik a szaruhártyába. A sérülést leggyakrabban nem veszi észre a páciens, csak néhány óra múlva kezdódnek a panaszok: szúrás, idegentest érzés, könnyezés, szemvörösség. Ilyen panaszokkal legjobb azonnal szemorvoshoz fordulni, mert az idegentest körül két-három nap alatt úgynevezett beszűrődés (szürkés elszíneződés) alakul ki, és ez heggel gyógyulhat. A szaruhártya hege szürkés színű, amely – ha a pupilla előtti területre esik – végleges látásromlást okozhat.

Kezelése: az idegentest és a megégett keskeny szaruhártya-rész eltávolítása. Cseppes utókezelés szükséges 2-3 napig. A gyógyulás friss esetben általában nyomtalan.

Áthatoló sérülés

Rendkívül súlyos sérülés, azonnali kezelést, esetleg műtétet igényel, mert a szem burkának felszakítása a látás elvesztésével járó szövődményeket okozhat.

A legkülönbözőbb anyagok képesek átszakítani a szaruhártyát. Leggyakoribb a nagy erővel becsapódó fém vagy kőszilánk, de előfordul hegyes faág, szög, ollóhegy, és még számtalan ok miatti perforáció is. A sérülés a legváltozatosabb körülmények között következik be. A sérüléssel azonnal szemorvoshoz kell fordulni!

Kezelés: A sérülés jellegétől függ. Ha idegen anyag van a szem belsejében, mindenképpen műtét szükséges (az idegentest eltávolítása, a sérült részek helyreállítása, a seb bezárása). Ha nincs idegentest a szem belsejében, elegendő a seb bezárása varrattal, de egyes esetekben még ez sem szükséges. A sérülés ellátását és a szükséges utókezelést a szemorvos dönti el.

Horzsolás (abrasio)

A szaruhártya felszíne rendkívül vékony, így nagyon könnyen sérül.Elég, ha körömmel véletlenül hozzáérünk, máris horzsolás keletkezik. A horzsolás rendkívül fájdalmas, szúró, idegentest érzéssel jár. Vörösség, könnyezés kíséri. Nagyon változatos körülmények között történnek az ilyen sérülések.

Kezelés: Szemcsepp. Általában a szaruhártya regenerálódását gyorsító szemcseppet adunk, de szükséges antibiotikum is, mert a sérült szaruhártya nagyon érzékeny a fertőzésre. Ez különösen fontos növények által okozott sérülések esetén. A felszínes sérülés általában nagyon gyorsan, egy-két nap alatt meggyógyul.

Ívfény

Leggyakrabban akkor fordul elő, ha a páciens ívfénybe nézett, védőszemüveg nélkül (hegesztés, UV - Germicid lámpa). Néhány óra múlva nagyon erős szúró, égető érzés, könnyezés jelentekezik, a beteg ki sem tudja nyitni a szemét. A betegség lényege, hogy a szaruhártya felülete enyhén megég az UV fény hatására, olyan a helyzet, mintha az egyész szaruhártya felkarcolódott volna. A betegség enyhe lefolyású, 1-2 nap alatt magától is teljesen meggyógyul.

Kezelés: Antibiotikum csepp adása indokolt, mert a károsodott szaruhártya érzékeny a fertőzésre. Hámosító szemcseppnek, szemkenőcsnek nincs terápiás hatása, nem érdemes adni.

Gyulladások

A szaruhártya gyuulladásainak nagyon sok formája van, csak a legfőbb formákat ismertetjük.

Felszínes gyulladások

Oka általában fertőzés. Baktérium, vírus, gomba, szemszárazság egyaránt okozhatja. A gyulladások egy része gennyes lepedékkel és fekéllyel jár. (felszínes gennyes forma). Nagy fájdalommal, fényérzékenységgel, könnyezéssel jár.

A gyulladások más része nem jár váladékkal (felszínes nem gennyes forma), de a tünetek hasonlók, sőt a szúró fájdalom nagyobb lehet. Oka főleg vírus (elsősorban herpesz), de súlyos szemszárazság is járhat hasonló tünetekkel.

Kezelése: megfelelő antibiotikum csepp és/vagy kenőcs, gyulladáscsökkentő csepp, esetleg pupillatágító csepp.

Mély gyulladások

Hasonló okai vannak, mint a felszínes gyulladásoknak, de bizonyos általános betegségek, a szem belső részének gyulladásai is előidézhetik. Ez a forma nem jár fájdalommal, de az érintett részek elszürkülése, szaruhártya vizenyő (ödéma) miattnlátásromlást okozhat.

Kezelése a fentiekhez hasonló, de nagyobb szerepe van a gyulladáscsökkentő szemcseppeknek.

Degeneratív szaruhártya betegségek

A degeneráció a szaruhártya elfajulását jelenti. Általában öröklődő betegségről van szó, mely legtöbbször már gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik. Nagyon sok formája van, de mindegyiknek az a lényege, hogy a szaruhártya bizonyos területei kisebb-nagyobb mértékben elszürkülnek. Ha az érintett terület a pupilla előtt van, a látás is leromlik. A betegségcsoport pontos oka általában nem ismert, de jelenleg nem ismerünk más kezelési lehetőséget, mint a szaruhártya átültetés. Ezt csak akkor végezzük el, ha a látás is károsodott. A műtét ilyen esetekben általában jó eredménnyel jár. Néhány, főleg felszínes elváltozást az utóbbi években lézer-kezeléssel is gyógyítanak (excimer lézer).

Keratoconus

Speciális elfajulás, lényege a szaruhártya közepének meggyengülése, majd előre való kiboltosulása. Fiatal felnőttkorban kezdődik. Eleinte csak gyorsan fokozódó rövidlátásban nyilvánul meg, melyet szemüveggel egyre kevésbé lehet korrigálni. A betegséget kezdeti szakban speciális kontaktlencsével lehet kordában tartani, de néha ez nem elegendő. A végső megoldás a szaruhártya átültetés, mely csaknem mindig végleges, jó eredményt hoz.

Gerontoxon

Főleg idősebb korban jelentkezik. A szaruhártya szélén gyűrűszerűen körbefutó szürkésfehér sáv. Lipid (zsír) lerakódásról van szó a szaruhártya szövetében. Eredete nem ismert, de jelentősége sincs, mert a látást nem befolyásolja. Így kezelésre sincs szükség.

Száraz szem

A szem felszínének állandó nedvesítésre van szüksége, erről a nyugalmi könnyet termelő egysejtű mirigyek gondoskodnak. A szemszárazság a nyugalmi könnytermelés csökkenését jelenti. A szem nem nedvesedik megfelelően, vagy a termelődött könny nem megfelelő összetételű (túl vizes). Emiatt a szem felszíne hamar kiszárad. A beteg száraznak érzi a szemét, idegentest érzést, szúró fájdalmat érez, kivörösödik a szeme. A szárazságérzés miatt gyakran dörzsöli a szemét, reflexes könnyezés indul be. (Száraz a szeme, mégis könnyezik!)

Az igazi száraz szem szindróma a Sjögren szindróma része. Ez a betegség az úgynevezett külső elválasztású mirigyek rossz működésével jár. Szájszárazság, gyomorsav alultermelés, izzadás hiánya, izületi panaszok jellemzik, a szemszárazság mellett. Ez a forma nem ritka, de nem is túl gyakori.

A szemszárazság felléphet hormonális zavarok esetén (pajzsmirigy), menopauza kapcsán, de külső körülmények is okozhatják (légkondícionálás, intenzív figyelmet igénylő munkakör, pl. monitor előtti munka, kontaktlencse viselés).

A megoldás nedvesítő (műkönny) csepp rendszeres használata. Nagyon sokféle készítmény van forgalomban, valamennyi recept nélkül kapható a gyógyszertárakban. Nem mindegyik egyforma, a legmegfelelőbb cseppet a szemorvos tudja ajánlani.