Zöldhályog (glaukóma)

A betegség elnevezése tévedésen alapul. Semmi köze nincs a hályoghoz. Az igazi hályog a szürkehályog. A glaukómát azért nevezik mégis hályognak, mert az akut glaukómában a beteg látása megromlik úgy, mintha hályogja lenne. A glaukóma szó a görög glaukosz – zöld szóból ered. A glaukómás rohamban lévő beteg szaruhártyája elhomályosodik, zöldes színezetet kap.

Egyáltalán nem ritka betegség, a 40 éves kor feletti emberek 2-3 %-a glaukómás. Alattomosan, lassan, sokszor tünetek nélkül fejlődik ki. Korai felfedezése nem egyszerű. Ha későn fedezik fel, az addig kialakult látásromlás már nem fordítható vissza. Emiatt a glaukóma a vakság második leggyakoribb oka.

A glaukóma nem egyetlen betegség, hanem egy betegségcsoport. Régebben úgy tartották, hogy magas szemnyomásról van szó. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. A glaukóma lényege, hogy – különböző tényezők miatt – károsodik a látóideg vérellátása, lassan pusztulnak az idegsejtek. Az elpusztult sejtek nem támaszthatók fel, a látótér és az éleslátás nagyon lassan, de visszafordíthatatlanul károsodik, romlik. A megemelkedett szemnyomás csak az egyik oka a glaukómának, normális szemnyomás mellett is lehet glaukóma.

A szem normális nyomását az úgynevezett csarnokvíz keringése szabályozza. A szem belsejében (a sugártestben) folyamatosan termelődik és a csarnokzugban szivárog ki a szemből. Ha túl sok termelődik, vagy nem szivárog ki elegendő folyadék a szemből, a szem feszülni kezd, megemelkedik a szemnyomás. A nagy nyomás elszorítja a látóideget ellátó ereket, így nincs megfelelő vérellátás, a látósejtek pusztulni kezdenek. Ez a klasszikus glaukóma. A normális szemnyomás 12-21 Hgmm.

A glaukóma oka

A glaukóma pontos eredete jelenleg nem ismert. Genetikus tényezők biztosan szerepet játszanak, mert a glaukómás szülő gyermekei jóval gyakrabban lesznek glaukómások, mint az átlag. Hajlamosító tényezők a 40 év feletti életkor, érelmeszesedés, cukorbetegség, ingadozó vérnyomás, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás.

A glaukóma csoportosítása

elsődleges glaukóma (önálló betegség)

  • nyílt zugú (90 %)
  • szűk vagy zárt zugú (10 %)

másodlagos glaukóma (más betegség következménye)

  • gyulladás
  • sérülés
  • szemen belüli érbetegség
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • stb.

A glaukóma diagnózisát szemészeti kivizsgálással lehet kimondani.

Panaszok és tünetek

A szem nyomó jellegű fájdalma, kivörösödése. Homályos látás, fényforrás (utcai lámpák) körül színes körök látása. A szemnyomás ilyenkor mindig magasabb (30-40 Hgmm).

Glaukómás roham esetén (a szemnyomás ilyenkor nagyon magas, akár 80-90 Hgmm!) feszítő érzés, nagy fájdalom, hányimger, hányás, homályos látás a jellemző panasz. A szemgolyó kőkemény, a szaruhártya zöldesszürke, a pupilla általában tágabb. Azonnali beavatkozást igényel, mert a roham egy napon belül végleges és teljes vaksághoz vezethet.

Az esetek 90 %-ban azonban egyáltalán nincs tünet. A látótér nagyon lassan, évek alatt szűkül, a beteg ezt nem veszi észre. A látás csak késői szakban romlik. A kialakult károsodásokat nem lehet visszafordítani, ezért szükséges a betegség korai felismerése.

Ajánlatos, hogy 40 éves kor felett évente ellenőriztessük szemünket. Ma már egyre több intézményben szerveznek ingyenes glaukóma szűréseket. Érdemes ilyen szűrővizsgálatra elmenni, mert modern műszerekkel, nagyon korai szakban is felismerhető a betegség. A korán felismert glaukóma megfelelő kezeléssel nagyon jól karban tartható, a látás nem károsodik többé.

Kezelés

Szemcseppek

A glaukóma az esetek túlnyomó többségében szemcsepp használatával egyensúlyban tartható. A kezelést szemorvos írja elő, kivizsgálás után. Nagyon sok fajta szemcsepp létezik, a modern készítmények nagyon jó hatást fejtenek ki, a glaukómát évtizedekig karban tartják. Rendszeres használattal megelőzhető a további látótér és látás károsodás. Fontos, hogy az előírt cseppentést minden nap, kihagyás nélkül alkalmazzuk, mert a rendszertelen kezelés a betegség kiújulását okozhatja. Ugyancsak nagyon fontos, hogy a rendszeres szemészeti ellenőrzésen feltétlenül jelenjen meg, mert az esetleges változásokat a vizsgálattal idejekorán orvosolni lehet (a kezelés módosításával).

Műtét

A műtét akkor szükséges, ha a betegség szemcseppel nem tartható egyensúlyban. Sokféle műtét létezik, lézeres és hagyományos műtétek. Ezeket részletesen ismertetése itt nem érdemes, de a műtétek közös lényege, hogy a csarnokvíz keringését javítják (termelés csökkentése, elvezető utak szabaddá tétele), hogy megakadályozzuk a folyadék szemen belüli „torlódását”, a nyomás emelkedését.

Megelőzés

A glaukóma nem előzhető meg. A rizikótényezők (érelmeszesedés, cukorbetegség, ingadozó vérnyomás, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás) ellen tehetünk, de a glaukóma előbb-utóbb kialakul annál, aki erre ítéltetett. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés fontosságát.

Ajánlatos, hogy 40 éves kor felett évente egyszer ellenőriztessük szemünket, hogy ez az alattomos, látást veszélyeztető betegség időben kiderüljön.