Szemfenék (fundus) vizsgálat

A szembe jutó kép a szem hátsó részét beborító retinára (látóhártyára) vetül. A retinán lévő fényérzékeny idegsejtek a szembe beérkező képet feldolgozzák, és az agyba továbbítják. A retina tulajdonképpen egy mozivászon, amely a látott képet érzékelhetővé teszi számunkra. A retina nélkül nem látnánk.

A szemfenékvizsgálat a szem hátsó részének, tehát a retinának részletes vizsgálatát jelenti. Látható a látóideg szemen belüli része is.


Nagyon fontos vizsgálatról van szó. A szemfenékvizsgálattal számos szembetegségre deríthetünk fényt, de különös jelentősége van bizonyos általános betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) állapotának megítélése szempotjából is.

A szemfenékvizsgálat gyakori, csaknem minden páciensnél szükséges. A hagyományos vizsgálatnál a páciens pupilláján keresztül belevilágítunk a szem belsejébe, és a látott képet írásban, leletben rögzítjük. Részletes vizsgálathoz általában szemcseppes pupillatágítás szükséges.

A digitális vizsgálat teljesen más, modern eljárás. Egy speciális készülékkel digitális fényképet készítünk a retináról, melyet részletesen elemzünk. A készülék alkalmas arra, hogy pupillatágítás nélkül is pontos, részletes képet kapjunk a retináról.

A retina képét számítógépen tároljuk. A későbbi kontrollvizsgálat alkalmával pontosan össze tudjuk hasonlítani a retina korábbi és mostani állapotát.

A digitális képeket a számítógép elemzi, a retinán történt változásokat kijelzi. Ezzel sokkal pontosabb diagnózist és terápiás tanácsot lehet adni.


FONTOS TÁJÉKOZTATÁS!

Általában arra törekszünk, hogy a szemfenékvizsgálat pupillatágítás nélkül történjen.

A pupillatágítás nélküli szemfenékvizsgálat sajnos nem minden páciensnél lehetséges. Ez nem túl gyakori, de alkati vagy életkori okokból előfordul. (Főleg idősebb betegeknél fordulhat elő.)

Lehetséges, hogy a precíz vizsgálat érdekében mégis szükségesnek ítéljük meg a pupilla kitágítását (szemcsepp, amely néhány órás homályos látást okoz). Készülékünk alkalmas a pupilatágítás nélküli vizsgálathoz, de orvosi okokból fenntartjuk a jogot, hogy a precíz vizsgálathoz pupillatágítást javasoljunk.