Kontaktlencsék


Kemény kontaktlencsék

A kontaktlencsékről

A kontaktlencse a szem felszínére illesztett optikai lencse, mely a hibás látást ugyanúgy korrigálja, mint a szemüveg.

A kontaktlencsét már a középkorban ismerték, de használható változatait csak a 20 század közepén kezdték kifejleszteni. Az világon az első (kemény) kontaktlencsét magyar tudós, Győrffy Professzor alkotta meg.

A kontaktlencsék fajtái:

 • Kemény kontaktlencsék
 • Lágy kontaktlencsék

A kemény kontaktlencsék

Kevesen tudják, de a kemény kontaktlencse lényegesen jobb látást biztosít, mint a lágy kontaktlencse!

Hátránya, hogy nehezebb megszokni, viselése nem mindig komfortos, sokszor kényelmetlen. Illesztése nagy szakmai gyakorlatot igényel.

Ezért ezeket a lencséket viszonylag kis számban, használjuk, olyan esetekben, amikor a lágy lencse valamilyen okból nem alkalmas.

 • Nagy astigmia (belső szemtengely ferdülés)
 • Gyorsan romló rövidlátás
 • Keratoconus (szaruhártya kiboltosulás)
 • Pigmetfolt (anyajegy) a kötőhártyán
 • Ha a páciens régóta, panaszmentesen viseli a kemény lencsét

Régebbi típusa az ún. PMMA kemény lencse. Anyaga plexi műanyag. Élettartama gyakorlatilag végtelen, alig szennyeződik, nagyon jó látást képes biztosítani. Mivel tömör anyagból készül, nem engedi át a könnyet és az oxigént, ezért viszonylag rövid ideig (napi 8-10 óra) tartó viselés után kényelmetlen, a szem begyullad. Ma már nagyon ritkán használjuk.

A modern kemény lencsék az ún gázáteresztő (RGP, "félkemény") lencsék. Anyaguk átereszti a könnyet és az oxigént, a szem kellően "lélegezhet" a lencse alatt is. Egész nap komfortosan viselhetők, legmodernebb változatai már csaknem olyan kényelmesek, mint a lágy lencsék. Igényesebb tisztítást igényelnek, élettartamuk általában egy év.

Ha kontaktológus szakorvosunk kemény kontaktlencse viselését javasolja, a páciens kellő együttműködéssel nagyon jó látási és viselési eredményre számíthat.

Cégünk csak márkás kemény kontaktlencséket forgalmaz.

Szakmai színvonalunk fenntartása érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a következő szabályokra:

 • Kontaktlencsét csak saját szakvizsgálat, vagy kontaktológus javaslata alapján szabad kiadni a páciens számára.
 • A terméket csak eredeti, bontatlan csomagolásban adható ki, magyar nyelvű tájékoztatóval.
 • A kemény kontaktlencsét a páciensnek az üzletben fel kell próbálnia, és a lencse illeszkedésének ellenőrzése után szabad végleg kiadni.

Pácienseink szemét rendszeresen ellenőrizzük, így tudjuk garantálni szemük egészségét, a panaszmentes és komfortos kontaktlencse használatot.Lágy kontaktlencsék

A kontaktlencsékről

A kontaktlencse a szem felszínére illesztett optikai lencse, mely a hibás látást hasonlóan korrigálja, mint a szemüveg.

A kontaktlencsét már a középkorban ismerték, de használható változatait csak a 20 század közepén kezdték kifejleszteni. Az világon az első (kemény) kontaktlencsét magyar tudós, Győrffy professzor alkotta meg.

A lágy kontaktlencse 1961 óta létezik, ma már sok milló ember használja világszerte.

A kontaktlencsék fő fajtái:

 • Kemény kontaktlencsék (PMMA lencsék és gázáteresztő kemény lencsék)
 • Lágy kontaktlencsék

A lágy kontaktlencsék

Ezek manapság a legelterjedtebben használt kontaktlencsék, a lencseviselők 98 %-a lágy lencsét használ.

A lágy kontaktlencsék kényelmesen és komfortosan viselhetők, a szemet nem irritálják. Általában (főleg rövidlátóknál) jobb látást biztosítanak a szemüvegnél.

A kontaktlencsék a viselés során szennyeződnek, a könnyből, a környezetből szennyeződések kerülnek a lencse felszínére. Ezért szükséges a napi tisztítás, a gyakori lencse-csere.

Manapság a gyakori cseréjű lencsék (havi, két hetes, napi) a legelterjedtebbek.

A leghigiénikusabb az eldobható, egyszerhasználatos lencse, de viszonylag magas ára miatt hazánkban ez még kevéssé terjedt el. A páciensek túlnyomó többsége (nálunk és világszerte) havi cseréjű lencsét visel.

Az utóbbi években rendkívül elterjedt az úgynevezett szilikon-hidrogél lencsék használata. Ezek nagyon magas oxigén-áteresztésű, kevéssé szennyeződő lencsék, kiszáradásra sokkal kevésbé hajlamosak, mint a hagyományos anyagból készült lencsék. Valószínű, hogy a közeljövőben a szilikon-hidrogél lágy kontaktlencsék válnak általánossá.

Cégünk által forgalmazott lágy kontaktlencsék

Orvosi rendelőinkben kontaktlencse specialista szemész szakorvos illeszt kontaktlencsét.

Rendelőinkben gyakorlatilag minden hazánkban forgalomban lévő kontaktlencse típus elérhető, így biztosítjuk az ideális kontaktlencsét pácienseink számára.

Leggyakrabban a nagy kontaktlencsegyártó világcégek lencséit illesztjük:

 • Johnson&Johnson
 • Cooper Vision
 • Novartis (Ciba Vision)
 • Sauflon

Cégünk csak márkás lencséket forgalmaz. Nem foglalkozunk ellenőrizetlen gyártótól származó, vagy egyéb, nem bevált kontaktlencsék illesztésével.

Szakmai színvonalunk fenntartása érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a következő szabályokra:

 • Kontaktlencsét csak saját szakvizsgálat, vagy kontaktológus szakember javaslata alapján szabad kiadni a páciens számára.
 • Kontaktlencse csak eredeti, bontatlan csomagolásban adható ki, magyar nyelvű tájékoztatóval.

Pácienseink szemét rendszeresen ellenőrizzük, így tudjuk garantálni szemük egészségét, a panaszmentes és komfortos kontaktlencse használatot.
Éjszakai kontaktlencse (OK lens)

Egy új szemészeti tudomány

Az ORTOKERATOLÓGIA (rövidítve: OK) a szemészet egy új tudományos területe. Célja a szem felszínének szabályossá alakítása azért, hogy éles távoli látás jöjjön létre. Ezt a célt egy speciális "ortokeratológiai kontaktlencse" segítségével (OK lens, más néven overnight lens, éjszakai kontaktlencse) sikerült elérni.

Mi az OK lencse?

Az OK lencse tulajdonképpen nem is kontaktlencse, hanem terápiás, vagyis gyógyító hatású, úgynevezett "kontakt-kagyló". Egyedileg készített speciális alakja és mérete teljesen eltér minden más kontaktlencsétől, hiszen ennek a lencsének a hatása is egészen más.

Az OK lencsét alvás közben kell viselni, ébredés után le kell venni. Hatására a szem formája olyan szabályossá válik, hogy egész nap élesen fog látni, nincs szükség sem szemüvegre, sem kontaktlencsére. Az OK lencse hatása később egyre hosszabb. Hosszú távon akár az is elég, ha hetente 1-3-szor használja a lencsét, de ez egyénileg változó.

Az OK lencse speciális, nagyon magas oxigénáteresztő képességű anyagból készült, úgynevezett "RGP" (rigid gázpermeábilis) lencse. Anyaga olyan finom, hogy az éjszakai viseletkor is elegendő légzést biztosít a szemnek.

Hogyan fejti ki hatását az OK lencse?

Az OK lencse úgy illeszkedik a szemre, hogy a szaruhártya (a szem átlátszó elülső feszíne) alakját egy kissé megváltoztatja. Ez a változás pontosan megtervezett, így a látás másnap szabad szemmel éles lesz. A szaruhártya alakváltozása mikroszkópikus méretű, szemmel nem látható.

A lencse hatása bonyolult. Lényege, hogy a szaruhártya szöveti sejtjeit kis mértékben átrendezi. A sejtek a pupilla elől oldalra vándorolnak anélkül, hogy egyetlen sejt is károsodna.

Lényeges tudni, hogy a lencse nem károsítja és nem vékonyítja el a szaruhártyát, ezért a későbbiekben sincs szükség pl. fizikai kíméletre.

Okoz-e az OK lencse végleges változást?

Nem, az OK lencse semmilyen visszafordíthatatlan változást nem okoz a szemen.

A szaruhártya megváltozott alakja hosszabb-rövidebb ideig stabil marad. Ezért hosszú távon az OK lencse heti 1-3 alkalommal való használata is elég lehet az éles látás megőrzéséhez.

Ha végleg elhagyja a lencse viselését, a szaruhártya általában bizonyos idő után visszaalakul eredeti formájára.

Mikor hatásos az OK lencse?

Az OK lencse kisebb fokú rövidlátás megszüntetésére alkalmas, általában - 5 dioptriáig.

Ennél nagyobb rövidlátásra is adható a lencse, de ebben az esetben inkább az a cél, hogy a rövidlátás romlását megállítsuk. A látás ez esetben is lényegesen javul, de a rövidlátást nem tudjuk teljesen megszüntetni. A várható látásjavulást körültekintő vizsgálattal előre meg tudjuk mondani.

Mikor nem hatásos az OK lencse?

 • 8 dioptria feletti rövidlátás
 • Nagyobb asztigmia (belső szemtengely-ferdülés)
 • Távollátóság. Létezik már olyan OK lencse, amely a távollátóságot is javítja, de ez még kísérleti stádiumban van. Elképzelhető, hogy a következő években hogy a távollátóság is korrigálható lesz OK lencsével.
 • 40 év feletti olvasási nehézség (öregszeműség) esetén az OK lencse nem alkalmas.

Milyen életkorban adható az OK lencse?

Gyerekek is használhatnak OK lencsét, de 14 éves kor alatt csak ritkán, kizárólag orvosi indokkal ajánljuk.

14 éves kor felett minden életkorban adható az OK lencse, használatának idős korban sincs akadálya.

Hogyan kell használni az OK lencsét?

Az OK lencsét elalvás előtt kell felhelyezni a szemre. A lencse lehunyt szemnél nem érződik, igy az alvás zavartalan. Reggel le kell venni a lencsét, és a látás egész nap éles lesz, szemüveg vagy kontaktlencse nélkül.

Fontos tudni, hogy már az első éjszaka után is élesen fog látni, de a lencse hatása kb. egy hónap után válik tökéletessé és tartóssá.

Eleinte minden éjszaka használnia kell a lencsét. Egy hónap után lehet ritkítani a lencse viselését. Sokszor heti 1-3 éjszakai használat elegendő a jó látás fenntartásához, ez azonban egyénenként változó.

A lencse élettartama hosszú. Helyes ápolás esetén akár 2-3 évig is használható, de ez a használat gyakoriságától is függ.

Az OK lencse előnyei

Az orvostudomány legfőbb alapelve: "Nil nocere - Sohasem ártani"

Ebben rejlik az ortokeratológia tudományának csodája. Az OK lencse úgy javítja ki a látást, hogy semmit sem változtat a szem épségén.

 • Az OK lencse nem gyengíti meg a szem szöveteit, egyetlen sejtet sem pusztít el.
 • Használatával bármilyen fizikai terhelés lehetséges, nincs szükség fizikai kíméletre.
 • Az OK lencse lényegesen csökkenti, akár meg is állítja a rövidlátás romlását.
 • Az OK lencse használata bármikor abbahagyható, káros következmények nélkül.
 • A hagyományos kontaktlencsék sokszor okoznak panaszokat. (szárazság érzés pl. monitoros munkahelyen, irritáció, poros, füstös környezetben kényelmetlenség, stb.) Ezek a panaszok az OK lencse használatával megszűnnek.

Az OK lencse a szabadság tudatát adja önnek.

Mindig élesen fog látni, minden segédeszköz nélkül...

Önnek tudnia kell:

 • A legtöbb rövidlátó ember alkalmas az OK lencse használatára, de mégsem mindenki.
 • Az OK lencse viselése érdekében alapos és komoly szemorvosi elővizsgálat szükséges. Ehhez speciális eszközök és műszerek szükségesek, melyek rendelőnkben rendelkezésre állnak.
 • A vizsgálat során a szem felszínét speciális, lézerrel működő letapogató készülékkel ("cornea topográf") vizsgáljuk. A lézersugár ártalmatlan, a szemre semmilyen káros hatással nem jár.
 • Az elővizsgálat elvégzése után tudunk nyilatkozni arról, hogy az Ön szeme alkalmas-e az OK lencse viselésére.
 • Az elővizsgálat után részletes tájékoztatást adunk Önnek arról, hogy az OK lencse mennyire jó hatást vált ki az Ön szemén.
 • A vizsgálat nem jelent kötelezettséget az Ön számára. A tájékoztatás ismeretében Ön dönthet: szeretné-e használni az OK lencsét.

Információ és elővizsgálatra bejelentkezés:

Tel: 06-30-9468-291

Dr. Földvári Béla

szemész főorvos

Rendelő címe: 8200. Veszprém, Csikász u. 7. fszt 4.