Gyermekszemészetről általában

Köztudott, hogy a macskák vakon születnek, mert nem nyílik ki a szemük. De az már nem, hogy az ember is majdnem...

Születéskor szemünk még nagyon fejletlen szerv. Az újszülött szeme kinyílik, de látása kb. 10 %-a a felnőttkorinak, azaz nagyon homályosan lát. A két szem nem működik együtt, a szemmozgások rendezetlenek, stb. Meglepő, de a teljes és kétszemes látás csak a kamaszkor elejére alakul ki (!!!)

Számos olyan szembetegség létezik, amely csak gyermekkorban fordul elő.

A gyermekszemész egy fejlődő szervet vizsgál és gyógyít. A gyermek szeme folyamatosan változik, a gyermekszemésznek a fejlődés fázisaira is tekintettel kell lennie. A gyermekszemészet ezért ma már önálló, komplex orvosi szakterület.

Szembetegségek

Újszülött- és csecsemőkorban a gyermekorvosok minden gyanús és veszélyeztetett helyzetben (pl. koraszülöttség, oxigénterápia, "kékfény-kezelés", genetikus veszélyeztetettség, nagyobb kancsalság, stb.) szemorvosi vizsgálatot javasolnak. Ezek a szemészeti vizsgálatok kiderítik a csecsemőkori szembetegségeket.

Fénytörési hibák

A gyermek veleszületett fénytörési hibái (távollátóság, kisfokú kancsalság) legtöbbször rejtettek. A gyermek jól lát, de az egyik szeme lassan-lassan romlani kezd. Ez a tompalátás, melyet később már nem lehet helyrehozni. Ilyen esetben egyik szemével egész életében rosszul fog látni.

A legtöbb szemhiba a hazánkban jelenleg szokásos védőnői, gyermekorvosi látásvizsgálattal nem vehető észre. Ezeket a szűréseket a legnagyobb jóakarattal végzik, de inkább károsak, mint hasznosak. A szülő megnyugszik, hogy a gyermek szeme rendben van, pedig sokszor korántsem. Mire a gyermek szemorvoshoz kerül, már késő: egyik szeme tompalátóvá vált. Végleg és visszavonhatatlanul, egész életre.

Hazánkban sajnos nem kötelező a gyermekkori szemészeti szűrővizsgálat.


Néhány fontos alapelv

Az óvodai, iskolai látásvizsgálat a legtöbb gyerekkori szemhiba kiszűrésére nem alkalmas !!!

Három-négy éves korban erősen ajánlatos a szemészeti szűrővizsgálat, mert a szemhiba gyógyítása ekkor még lehetséges...

A gyerekkori szemhibák gyógyítása komplex orvosi feladat, nem csak szemüveg felírásból áll!

Optikus, optometrista nem vizsgálhat gyermeket !!!